Artykuly spozywcze jezyk rosyjski

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

Kankusta DuoZobacz naszą stronę www

Planów na ostatnie, w który system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest znacznie, oraz jednym spośród nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi toż mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tym znacznie wytrzymały), powinny być atesty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają smaku oraz stylu, nie nadają mu swoich zalet), niektóre kształtują się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to niesamowita droga na granica marnotrawstwa. Tym dużo, że pakowanie próżniowe można korzystać jeszcze w polach domowych.